Blog

24 Jul 2016

Škola italijanskog jezika uz kuvanje: od početka do dezerta

Recepti koje spremamo pripremaju se isključivo na način na koji se priprema u Italiji i to sa vrhunskim sastojcima koje je škola obezbedila za vas: najbolji parmezan, divno maslinovo ulje, najbolji italijanski pirinač i konzervirani paradajz

Samim ulaskom u skriveno dvoriste škole Contatto možete osetiti drugačiju atmosferu od one sa uzavrelog asfalta. Zelenilo koje nas okružuje pruža mir i opušta posle dana provedenog na poslu. Velika je povlastica videti nasmejane đake koji nam sa vrata upućuju pozdrave na italijanskom, ali, zadovoljstvo je još veće, kada nam onaj koji je došao umoran ili utučen, posle časa uputi širok osmeh koji govori sve.

Za to je verovatno zaslužan i espreso koji sebi spreme u italijanskoj džezvi zvanoj moka (la moka), prisutnoj u svakom italijanskom domu, pa tako i kod nas.

la moka

 

Početnik na Kursu italijanskog jezika uz kuvanje

Mnogi polaznici dolaze sa rečenicom: ’’Ja ne znam ništa’’, ili ’’Znam samo Buongiorno, Buonasera’’. Već na prvom času shvate kako oni već mnogo toga znaju, počev od pozdrava pa do mnogih sastojaka i jela na italijanskom.

Proces usvajanje italijanskog jezika odvija se brzo, budući da već od prvog časa težimo njegovoj sve većoj upotrebi. Tako, u jednom trenutku, jezik nastave postaje italijanski. Proces je dodatno olakšan jer se radi u malim grupama do 6 polaznika.

Na prvim časovima učite da se pozdravite, predstavite sebe i druge, date osnovne informacije o sebi, kao i da ih dobijete od drugih. Prve reči koje učite, često su reči vezane za kuhinju. I onda, na red dolazi najukusnija lekcija u kojoj učite mnogo o italijanskoj kuhinji, meniju, posle koje možete fantastično da se snađete u italijanskom baru ili restoranu.

Puno priče kroz koju se provlači gramatika koju spontano usvajate, tkz. komunikativni pristup. Jer ono što svi želimo je da nakon napornog dana u kancelariji dođemo u školu u kojoj ćemo naučiti, učestvovati i zabaviti se.

 

Časovi kuvanja uz najukusnije sastojke

I onda nastupa čas kuvanja, gde, nakon analize recepta na italijanskom prelazimo u našu divnu kuhinjicu i sprovodimo reči u dela – naravno, na italijanskom!

Mirisi počinju da se šire školom, italijanska muzika se tiho čuje u pozadini, čisto da onom koji secka ili meša sastojke pruži priliku da na italijanskom ispriča ono što radi, da promeni neki glagol po licima ili da jednostavno pevuši i opusti se. Recepti koje spremamo pripremaju se isključivo na način na koji se priprema u Italiji i to sa vrhunskim sastojcima koje je škola obezbedila za vas: najbolji parmezan, divno maslinovo ulje i najbolji italijanski pirinač i konzervirani paradajz.

Sto je postavljen, čagrljanje sudova se stišava i na trpezu se postavlja preukusni rezultat našeg rada: to mogu biti Bruschette, Risotto ai porcini, Spaghetti alla Carbonara ili Tiramisù. I onda dolazi najbolji deo- gustiranje!

Časovi kuvanja odvijaju se jednom mesečno i osmišljeni su da znanje usvojeno tokom regularnih časova primenite na najbolji mogući način – u društvu i uz kuvanje.

 

Diploma u ruke! 

Početni kurs itaijanskog uz kuvanje traje 5 meseci tokom kojih ćete takođe naučiti da se snalazite na putovanju i u hotelu, u novom gradu tražeći potrebne informacije koje interesuju svakog turistu, da pričate o svojoj prošlosti i naravno, mnogo o kulturi i duhu Italije. I sve to protkano sad već najbitnijim elementom italijanske kulture: kuhinjom!

Na kraju kursa i nakon položenog testa naše polaznike očekuje diploma sa naznačenim nivoom Evropskog referentnog okvira za jezike.

Dobro nam došli!

 

http://www.contatto.rs/blog/skola-italijanskog-jezika-uz-kuvanje-od-pocetka-dezerta/

Leave a Reply