Blog

8 Apr 2016

Pesto Đenoveze

Jedan od omiljenih sosova naših učenika je upravo ovaj. Mi ga obrađujemo na italijanskom, a vama ga predstavljamo na srpskom jeziku. Samo ime nastalo je od glagola PESTARE (gnječiti) što će vam biti i više nego jasno dok ga budete spremali.

Pesto je hladan sos, simbol Đenove i cele Ligurije čiji je Đenova glavni grad. Da biste napravili pravi pesto đenoveze najbolje je da posedujete avan i puno strpljenja. Koristi se kao sos uz mnogobrojne formate paste, izaberite onaj koji vam se najviše dopada. Mi vam predlažemo taljatele ili špagete. U Liguriji pesto se jede sa formatima paste zvanim trofie i trofiette i mogu se naći u specijalizovanim radnjama.

Sastojci:

Predstavljamo vam originalne sastojke propisane od strane Konzorcijuma za pesto đenoveze.

  • Beli luk: 1 česan
  • Morska so: prstohvat
  • Ekstradevičansko maslinovo ulje: 100 ml
  • Sveži bosiljak: 50 gr listića
  • Pekorino sir: 30gr
  • Pinjoli: 15gr (ako ih ne nađete probajte sa orasima)
  • Parmezan: 70 g

Priprema:

pesto-djenoveze-01

• Najbitnije kod pesta je da imate pravi bosiljak, takozvani đenoveze bosiljak koji nema aromu mente kao domaći bosiljak oštrih linija. Karakterišu ga meki listići oble forme (korak1).

Stavite oljušteni čen belog luka u avan (korak 2)i dodajte koje zrno krupne soli (korak 3).

pesto-djenoveze-02

Počnite da gnječite (korak 4), i kada se beli luk pretvori u krem (korak 5), dodajte listiće bosiljka i prstohvat morske soli (korak 6).

pesto-djenoveze-03

Gnječite bosiljak u avanu dodajući po malo listića (korak 7). Primetićete da il listića izlazi tečnost svetlo zelene boje (korak 8). Kada ste iskoristili sav bosiljak i dobili kompaktnu masu, dodajte pinjole (korak 9) i nastavite sa gnječenjem dok ne ne dobijete ujednačenu masu- krem.

pesto-djenoveze-04

Sada počnite da polako dodajete sireve, i dalje gnječeći, a na kraju dodajte maslinovo ulje (korak 11). Sjedinite dobro sve sastojke kako biste na kraju dobili kompaktni ujednačeni sos pesto( korak 12).

! Neki recepti predviđaju dodavanje pinjola odmah nakon belog luka i soli. Probajte i tu varijantu, možda ćete proći i bez fleke na kecelji!
!! Ako baš nemate avan, probajte sa mikserom, iako nije baš isto. Samo se potrudite da miksujete po 2-3 sekunde sa pauzama zbog hemijskih procesa koji neće prijati vašem pestu.
!!! Pažljivo sa količinom soli, ako vam zbog nje i sireva pesto bude slaniji, razblažite sa fantastičnim maslinovim uljem koga nikad nije dosta.

BUON APPETITO, uživajte u vašem ličnom pestu i pogledajte kako smo ga mi spremali na Kursu italijanskog uz kuvanje:

Recept je preuzet i adaptiran sa sajta www.giallozafferano.it

http://www.contatto.rs/blog/pesto-denoveze/

Leave a Reply